Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Ψυχόδραμα- Έναρξη θεραπευτικής ομάδας (Ηράκλειο)

 

1η συνάντηση για τη δημιουργία σταθερής θεραπευτικής ομάδας στις 29/1 (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)
 
Το Ψυχόδραμα διαμορφώθηκε από τον ψυχίατρο Jacob Levy Moreno, εισηγητή του όρου Ομαδική Ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για μια θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στη δράση, την αλληλεπίδραση και το παιχνίδι.
 
Μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και σεβασμού ενθαρρύνεται η ανάδυση του αυθορμητισμού και οι συμμετέχουσες/οντες προσκαλούνται να αναπαραστήσουν και να αναπλαισιώσουν σε δημιουργικές σκηνές τις εμπειρίες τους.
 
Η ομάδα απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που στοχεύουν στην προσωπική τους ανάπτυξη, θα έχει εβδομαδιαία συχνότητα και διάρκεια 1,5 ώρας. Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα διαμορφωθεί η σύσταση της ομάδας, η οποία επιδιώκεται να είναι σταθερή.
Θα χρειαστείτε άνετα ρούχα κι ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες!
 
Στο Spir.To (Κνωσσού 3).
 
Συντονίστριες:
Αθηνά Σοφιανού - Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχοδραματίστρια
Ελεονώρα Χερίδη - Κοινωνική Λειτουργός (MEd), Ψυχοδραματίστρια
 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα:
6948035460 Αθηνά
6976589266 Ελεονώρα

Λίγα λόγια για τις συντονίστριες:
 
Αθηνά Σοφιανού
 
Γεννήθηκα στην Αθήνα και έλαβα το πρώτο μου πτυχίο από το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκα στη μέθοδο του Ψυχοδράματος (2015-2019) στoν φορέα «Ενδοχώρα», μέλους της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών Ψυχοδράματος (F.E.P.T.O., Federation of European Psychodrama Training Organizations) και επιμορφώθηκα στη Θεραπεία μέσω Τέχνης από το Παν/μιο Αιγαίου στοχεύοντας στον εμπλουτισμό των εργαλείων που μπορούν να εφαρμοστούν σε ψυχοδραματικές ή άλλες ομάδες. Το 2019 εισήλθα με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ηρακλείου Κρήτης από όπου αποφοίτησα με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου πραγματοποίησα πρακτική άσκηση στην Κλινική Ψυχικής Υγείας Άγιος Χαράλαμπος συμμετέχοντας στην διεξαγωγή και οργάνωση ποικίλλων ομάδων (τέχνης, έκφρασης, παραμυθιού, παιχνιδιού, εξόδου, άσκησης, γνωστικής ενδυνάμωσης, αισθητηριακής ενεργοποίησης κ.α) με γυναίκες και άνδρες που βρίσκονταν σε κλειστή νοσηλεία. Ταυτόχρονα, καταρτίστηκα σε δεξιότητες διαχείρισης πόνου, ψυχολογικής στήριξης και φροντίδας, η οποία ολοκληρώθηκε με πρακτική άσκηση σε ψυχιατρικό ιατρείο. Από τον Οκτώβριο φοιτώ στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διαμεθοδικές Κοινωνικές Παρεμβάσεις σε Καταστάσεις Κρίσης».
 
Ελεονώρα Χερίδη
 
Η Ελεονώρα Χερίδη είναι Κοινωνική Λειτουργός, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Επιστήμες της Αγωγής, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2012 φοίτησε για 2 εξάμηνα στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Εργασίας και Θεατροπαιδαγωγικής στο Fachhochschule Dortmund, με στόχο την εμβάθυνση στη σύμπραξη της Τέχνης με την Κοινωνικής Εργασίας. Η πορεία της προς την κατάκτηση καινοτόμων εργαλείων στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας την οδήγησε στο Ψυχόδραμα, έτσι και εκπαιδεύτηκε ως Psychodrama Practicioner στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ψυχοδράματος (PIfE) του Βερολίνου ενώ ολοκληρώνει το τέταρτο έτος εκπαίδευση στο Ψυχόδραμα στο ΨΥΧ.Η. (Ηράκλειο). Θεωρεί ότι η μάθησις είναι Δια Βίου και έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές επιμορφώσεις στο τομέα της συμβουλευτικής -ψυχοθεραπείας και της παιδαγωγικής. Στη φάση αυτή μετεκπαιδεύεται στην Τραυματοθεραπεία μέσα από τη σωματική προσέγγιση στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιεί ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες με ενηλίκους. Εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός σε σχολεία και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα της εμψύχωσης ομάδων, της συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών σε δομές παιδικής προστασίας. Από τον Μάρτη 2023 έως σήμερα τελεί πρόεδρος στο Περιφερειακό Τμήμα Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος Κρήτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου